woensdag 13 mei 2009

Open brief aan de rector van de Antwerpse universiteit

Onlangs vond de zoveelste 'actie' van het NSV, het nationalistisch studentenverbond, de officieuze studentenorganisatie van het VB, plaats op de UA. Deze keer intimeerden ze, voor het oog van de camera, mensen zonder papieren die hun intrek hadden genomen in de gebouwen van UA, met toestemming van de rector; (alle informatie vind je in de mail hieronder)

Ik heb hiertegen geprotesteerd op het debat over de toestand van de mensen zonder papieren dat plaatsvond op wo 29 april, door in een tussenkomst in het debat het verbod op het NSV te vragen aan de UA. We deden dit eerder met een open brief aan de rector die hier (http://actieflinks.blogspot.com/search/label/antifascisme) kan vinden.

Op het debat antwoordde prof. Bea Cantillon positief op de tussenkomst ivm de erkenning van het NSV op de UA. Met onderstaande protestmail willen we de druk op de ketel houden en vragen dat de academische overheid tot de daad overgaat, zonder talmen. Maar ook om iedereen de kans te geven zijn verontwaardiging te uiten over deze gebeurtenissen, die wat ons geen plaats hebben op een solidaire en democratische universiteit; We hebben gezien dat velen dit al spontaan hebben gedaan voor ons, daarom nemen we dit initiatief om de reactie te 'stroomlijnen'.

Concreet, we roepen dus hiermee alle studenten op deze protestmail te versturen naar de rector (alain.verschoren@ua.ac.be) en bij voorkeur in CC naar als.antwerpen@socialisme.be, zodat we een idee hebben van de omvang van de reactie. Je kan natuurlijk zelf een eigen mail sturen (ook CC'en naar ons a.u.b.).

We roepen ook iedereen op deze mail zo veel als mogelijk te laten circuleren onder alle antiracistische UA studenten die je kent! zodat de rector weet hoe groot het ongenoegen onder de studenten is over de erkenning van het NSV op onze school!

Emiel




Beste rector,

Als anti-racistische student ben ik bezorgd over enkele recente gebeurtenissen aan de UA waar u zelf getuige van was. Op woensdag 29 april vond er een debat plaats over de precaire situatie van de mensen zonder papieren in dit land. Hierop waren een kleine honderdtal studenten, academici en sans-papiers. Hoewel we het initiatief van de rector om deze mensen onderdak te bieden, ten zeerste waarderen als een teken van een solidaire en gastvrije universiteit, betreuren we het feit dat extreem-rechtse studenten het debat verstoorden. Vanuit de lucht stooiden ze ‘terug-naar-eigen-land-vliegtuigtickets over het debat en… de mensen-zonder-papieren. U was op dat moment aanwezig op het debat. U ervoer, net als de rest, de vernedering die deze lieden over de mensen zonder papieren en hun sympathisanten brachten. We zijn hier diep door geschokt.

Maar wij zijn nog dieper geschokt door het feit dat de academische overheid de organisatie die achter deze feiten zit, erkend heeft aan onze school! Het gaat natuurlijk over het Nationalistisch Studentenverbond, de niet-officiële studentenorganisatie van het Vlaams Belang, in samenwerking met een groupuscule die zich “Autonome Kameraden” noemt. De erkenning werd destijds goedgekeurd door u onder het mom van ‘vrije meningsuiting’. Dit onder protest van vele studenten en studentenorganisaties (800 studenten tekenden een protestpetitie).

Want vandaag zien we waar het deze neo-fascistische straatvechters om te doen is. En het is natuurlijk niet de eerste keer dat zulke schandelijke acties uitgaan van deze studentenorganisatie. De dag voor het debat gooiden ze WC-papier naar de mensen-zonder-papieren, voor de camera’s van ATV! De dag van het debat hingen ze een spandoek op in de Agora met als opschrift ‘Vreemdelingen, terug naar eigen land’. Welk beeld schept dit naar de buitenwereld over onze school? Hoe veilig en welkom hebben de mensen-zonder-papieren zich wel niet gevoeld op deze school?

Bewijs van de betrokkenheid van het NSV is overigens veelvuldig: het volstaat al te wijzen op een artikel van de website van het bevriende groupuscule "Autonome Kameraden", dat openlijk de samenwerking met het NSV uit de doeken doet: http://autonomekameraden.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

De lijst van ‘acties’ kan naar believen aangevuld worden:
- Op dinsdag 17 maart werd een anti-racismemeeting van de Aktief Linkse Studenten in het R gebouw verstoord door een 20-tal NSV’ers en ‘Autonome kameraden’. Hierbij moest de beveiliging van de UA erbij komen. Vrije meningsuiting?
- Op donderdag 26 maart 2009 werd, na afloop van de anti-NSV-betoging in Leuven (elk jaar organiseert de NSV een betoging in een studentenstad. ALS en andere organisaties organiseren steeds een tegenbetoging in ander deel van de stad) Dieter P., student aan de Artesis Hogeschool en lid van de linkse studentenbeweging Comac, bij het verlaten van een café in de nacht van donderdag op vrijdag, ernstig toegetakeld door de praeses van NSV-Hasselt en enkele rechtse skinheads. Hij heeft dagenlang in het ziekenhuis gelegen met een gebroken kaak en vocht in het hoofd. De neo-fascisten waren gefrustreerd over het feit dat de tegenbetogers niet uit waren op een confrontatie en liepen heel de nacht in groepjes rond in de stad. Op de Oude Markt in Leuven richtten ze vernielingen aan (een 15-tal werden opgepakt) en intimideerden ze migranten en alternatief uitzienden jongeren.
- Na de NSV betoging in Antwerpen in 2007 sloegen ze een café aan de stadswaag kort en klein. Ze hadden nog een eitje te pellen met de uitbater die in de maanden voordien er voor koos om geen NSV’ers in zijn café toe te laten..

Mijn vraag is simpel: hoe lang nog wilt U de tolerante houding van de academische overheid tegenover het NSV nog behouden? Terwijl er in de rest van het land een ‘cordon sanitaire’ rond een verderfelijke ideologie bestaat, blijft onze school tolerant. Mij lijkt het dat zulke studenten die tot zulke zaken in staat zijn, geen plaats hebben op een school, waar vele buitenlandse studenten, migranten en mensen-zonder-papieren studeren. Het is hemeltergend om te zien hoe de NSV, die een sleutelrol speelt in de organisatie van extreem-rechts geweld in Vlaanderen, de UA als een uitvalsbasis gebruikt om zichzelf te organiseren.

Geïnterpelleerd door een student van de ALS op het debat in Agora werd bij monde van Prof. Bea Cantillon gezegd dat de “WC-papieren” actie in aanmerking zal genomen worden bij de evaluatie van het NSV als erkende studentenorganisatie. Wij hopen dat u daadwerkelijk overgaat tot het intrekken van de erkenning van het NSV en hier niet mee wacht… tot het de spuigaten overloopt. Mijn steun, zoals die van honderden anderen, heeft u alvast.

Met beleefde groeten
Emiel
student Ba3 UA
lid ALS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten